Over

Artist Statement

In mijn ideale wereld zie ik een samenleving die co-existentie en samenwerking met de natuur prioriteit geeft, waar industrie en grootschalige landbouw niet de overhand hebben in het landschap, maar in harmonie met de natuur bestaan. Als kunstenaar wordt mijn werk sterk beïnvloed door deze overtuiging en ik haal dan ook mijn inspiratie uit de natuur om fantasievolle en natuurlijke landschappen te creëren. Ik ben geïnspireerd door de inherente schoonheid van de natuur in mijn landschappen en in mijn portretten streef ik ernaar de essentie van mijn portretonderwerpen vast te leggen door de unieke eigenschappen die hen maken tot wie ze zijn, te benadrukken.

Mijn portretten zijn geen geïdealiseerde representaties, maar eerlijke weergaven van het individu. Ik geloof dat ware schoonheid ligt in de imperfecties en unieke kenmerken van elke persoon en ik streef ernaar deze kwaliteiten te benadrukken in mijn werk.

Om mijn artistieke visie te realiseren, vertrouw ik op traditionele methoden en materialen die gebruikt zijn door enkele van de grootse kunstenaars in de geschiedenis, waaronder Titiaan, Rembrandt, Rubens en Freud. Ik breng olieverf in lagen aan en gebruik delicate penseelstreken om de innerlijke wereld van mijn geportretteerden te onthullen en mijn landschappen en stillevens tot langzaam tot leven te laten komen. Elke penseelstreek wordt zorgvuldig overwogen. Door gebruik te maken van deze traditionele technieken, streef ik ernaar kunst te creëren die de tand des tijds doorstaat en mensen nog generaties lang zal aanspreken.

Biografie

Jelle van de Ridder (Brummen, 1995) is een Nederlandse kunstenaar die zich voornamelijk toelegt op het schilderen van landschappen en portretten in olieverf en inkt. Zijn werk is qua techniek onlosmakelijk verbonden aan die van de oude meesters.

Van de Ridder groeide op in Brummen en verhuisde daar naar het uiterwaardegebied van de IJssel. Hier maakte en verkocht hij zijn eerste werken en sindsdien is hij zich gaan ontwikkelen in de kunst. Hij deed dit parallel aan zijn studie en baan in de martieme industrie, in de tijd dat hij in Rotterdam woonde.

Na de zomer van 2020 kwam Van de Ridder’s carrière in een stroomversnelling met zijn deelname aan een expositie van de Nederlandse Portretprijs. In 2021 deed hij mee aan televisieprogramma ‘Sterren op het Doek’, alwaar hij de bioloog Freek Vonk portretteerde. In 2022 is van de Ridder verhuisd naar Zutphen, terug naar het IJsselland. 

Opleidingen

2022 Florence Academy of Art: ‘Copying the Masters’ door Igor Naskalov

2021 Dutch Atelier of Realist Art: ‘Painting following the Russian Imperial Academy’ door Igor Naskalov

2013-2018 Maritieme Techniek, Hogeschool Rotterdam

Exposities en activiteiten

2023 Jurylid Nederlandse Selfieportretprijs: Portretprijs t/m 18 jaar

2022 Tweede plek publieksprijs Painting of the Year 2022

2022 Nederlandse Portretprijs – ‘Weekend van het Portret’ expositie

2022 Open Atelierroute Brummen

2021 Open Atelierroute Brummen

2021 Expositie ‘Karel Appel’ – Gallerie Wind Rotterdam

2021 Deelname Sterren Op Het Doek met Özcan Akyol en Freek Vonk

2020 Nederlandse Portretprijs – ‘Weekend van het Portret’ expositie

2020 Open Atelierroute Brummen

2013 Online Expositie HP/De Tijd