Over

Artist Statement

In mijn ideale wereld zie ik een samenleving voor me die symbiotische samenwerking met de natuur prioriteit geeft en waar massale industrieën niet de overhand hebben in het landschap, maar in harmonie met de natuur bestaan. Als kunstenaar wordt mijn werk sterk beïnvloed door deze overtuiging en ik haal dan ook mijn grootste inspiratie uit alles wat leeft en groeit.

In mijn landschappen is licht het belangrijkst. Mijn landschappen zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen, die ik graag wil delen. Ik ben op zoek naar verschijnselen in de natuur die door anderen ervaren worden als triviaal. Door dit te schilderen hoop ik bij de kijker teweeg te brengen dat die zich niet alleen meer verwondert over het mooiste uitzicht of de roodste zonsondergang, maar ook eens de achtertuin in gaat om te kijken wat daar te aanschouwen is.

Mijn portretten zijn geen geïdealiseerde representaties, maar eerlijke weergaven van het individu. Ik geloof dat schoonheid ligt in imperfecties en unieke kenmerken van een persoon en ik benadruk deze kwaliteiten in mijn werk. De ziel en innerlijke belevingswereld van de geportretteerde vind ik boeiend, waardoor mijn portretten vaak een introspectief overkomen hebben.

Om mijn artistieke visie werkelijkheid te maken, hanteer ik traditionele methoden en materialen die gebruikt werden door mijn helden Titiaan, Rembrandt, Rubens en Freud. Ik breng olieverf doorgaans in vele lagen aan en gebruik deze gelaagdheid om de innerlijke wereld van mijn geportretteerden te laten zien en mijn landschappen en stillevens langzaam tot leven te laten komen. De penseelstreken worden zorgvuldig overwogen. Op beproefde traditionele werkwijze maak ik schilderijen die de tand des tijds doorstaan en de kijkers nog lang zullen aanspreken.

Biografie

Jelle van de Ridder (Brummen, 1995) is een Nederlandse kunstenaar die zich voornamelijk toelegt op het schilderen van landschappen en portretten in olieverf, waterverf en inkt. Zijn werk is qua techniek onlosmakelijk verbonden aan die van de oude meesters.

Van de Ridder groeide op in Brummen en verhuisde daarna naar het uiterwaardegebied van de IJssel. Hier maakte en verkocht hij zijn eerste werken en sindsdien is hij zich gaan ontwikkelen in de kunst. Hij deed dit parallel aan zijn studie en baan in de martieme industrie, in de tijd dat hij in Rotterdam woonde.

Na de zomer van 2020 kwam Van de Ridder’s carrière in een stroomversnelling met zijn deelname aan een expositie van de Nederlandse Portretprijs. In 2021 deed hij mee aan televisieprogramma ‘Sterren op het Doek’, alwaar hij de bioloog Freek Vonk portretteerde. In 2022 is van de Ridder verhuisd naar Zutphen, terug naar het IJsselland. Hier kan hij met meer aandacht werken en zijn werk voeden met inspiratie uit de prachtige omgeving.

Opleidingen

2022 Florence Academy of Art: ‘Copying the Masters’ door Igor Naskalov

2021 Dutch Atelier of Realist Art: ‘Painting following the Russian Imperial Academy’ door Igor Naskalov

2013-2018 Maritieme Techniek, Hogeschool Rotterdam

Exposities en activiteiten

2023 Eerste plek publieksprijs Painting of the Year 2023

2023 Landelijk Atelierweekend

2023 Jurylid Nederlandse Selfieportretprijs: Portretprijs t/m 18 jaar

2022 Tweede plek publieksprijs Painting of the Year 2022

2022 Nederlandse Portretprijs – ‘Weekend van het Portret’ expositie

2022 Open Atelierroute Brummen

2021 Open Atelierroute Brummen

2021 Expositie ‘Karel Appel’ – Gallerie Wind Rotterdam

2021 Deelname Sterren Op Het Doek met Özcan Akyol en Freek Vonk

2020 Nederlandse Portretprijs – ‘Weekend van het Portret’ expositie

2020 Open Atelierroute Brummen

2013 Online Expositie HP/De Tijd