Over

Artist Statement

Aan het fundament van het werk van Jelle van de Ridder staat het tekenen. Hij omschrijft zijn tekenwerk als het resultaat van geordende chaos. Zijn ideeën tonen grote creativiteit en ontstaan uit een energieke toewijding en een ongenadige drang om afbeeldingen en motieven te ontdekken. Zijn getekende werken zijn snel herkenbaar aan een vastbesloten doch intuïtieve lijnvoering die zich vaak dynamisch over het papier beweegt, waarbij vormen zowel delicaat als sterk worden neergezet. De technieken voor dit werk worden ontleend aan de grootse tekenaars Rembrandt, Caravaggio en Picasso, wat duidelijk zichtbaar is aan zijn toepassing van contrastwerking, anatomie, dynamiek en vervormingen. 

‘Het ambacht’ speelt een prominente rol in het werk van Jelle van de Ridder. In een tijd van snelle highs, benadrukt hij de schoonheid van de innerlijke rust en het scheppen van het fysieke. Er is immers niets wezenlijker dan een samenwerking van handen, hoofd en natuurlijke materialen. Hij doet daarom ook intensieve studies naar de Oude Meesters, die zich met grondstoffen van en uit de aarde toelegden op de kunst.

In de olieverfportretten van Van de Ridder wordt de innerlijke belevingswereld van de geportretteerde benadrukt. Hij geeft zijn subjecten introspectief en niet geïdealiseerd weer en benadrukt de complexe dualiteit van het mens-zijn. De landschappen van Van de Ridder worden uitsluitend vanuit de verbeelding geconstrueerd om de kijker een ideale wereld te tonen, één die niet belemmerd wordt door menselijke invloed. 

Biografie

Jelle van de Ridder (Brummen, 1995) is een Nederlandse kunstenaar die zich voornamelijk toelegt op het schilderen van landschappen en portretten in olieverf en inkt. Zijn werk is qua techniek onlosmakelijk verbonden aan die van de oude meesters.

Van de Ridder groeide op in Brummen en verhuisde daar naar het uiterwaardegebied van de IJssel. Hier maakte en verkocht hij zijn eerste werken en sindsdien is hij zich gaan ontwikkelen in de kunst. Hij deed dit parallel aan zijn studie en baan in de martieme industrie, in de tijd dat hij in Rotterdam woonde.

Na de zomer van 2020 kwam Van de Ridder’s carrière in een stroomversnelling met zijn deelname aan een expositie van de Nederlandse Portretprijs. In 2021 deed hij mee aan televisieprogramma ‘Sterren op het Doek’, alwaar hij de bioloog Freek Vonk portretteerde. In 2022 is van de Ridder verhuisd naar Zutphen, terug naar het IJsselland. 

Opleidingen

2022 Florence Academy of Art: ‘Copying the Masters’ door Igor Naskalov

2021 Dutch Atelier of Realist Art: ‘Painting following the Russian Imperial Academy’ door Igor Naskalov

2013-2018 Maritieme Techniek, Hogeschool Rotterdam

Exposities

2020 Painting of the Year – Tweede plek publieksprijs

2022 Nederlandse Portretprijs – ‘Weekend van het Portret’ expositie

2022 Open Atelierroute Brummen

2021 Open Atelierroute Brummen

2021 Expositie ‘Karel Appel’

2021 Deelname Sterren Op Het Doek met Özcan Akyol en Freek Vonk

2020 Nederlandse Portretprijs – ‘Weekend van het Portret’ expositie

2020 Open Atelierroute Brummen

2013 Online Expositie HP/De Tijd